Az előrelátó tervezés és a gondos csomagolás sok őszhajszáltól kímélhet meg bennünket

Míg a Covid időszak előtt a Magyarországról külföldre költözők tábora volt jelentősebb, a koronavírus-járvány alatt megkezdődött a tömeges hazaköltözés, ami a mai napig tart és valószínűleg a következő években is folytatódni fog. A kifele út többnyire roppant egyszerű, egy-két bőrönddel meg lehet oldani, akár repülőgéppel is. Főként, ha tudjuk, egyszer hazajövünk. Azonban egy idegen országban, évek alatt kialakított életet becsomagolni és hazahozni már nem ennyire könnyű.

Hogy mégis az legyen, íme néhány jó tanács

 

-  Azt látjuk, hogy sokan csak abból a célból és csakis annyi időre költöznek külföldre, amíg össze nem tudják gyűjteni a pénzt arra, hogy itthon lakást vagy házat vegyenek.

-  Erre fókuszálva töltenek el kint éveket és a pénz mellett gyakran ingóságokat is felhalmoznak ez idő alatt, amiket szintén haza szeretnének hozni.

-  Ma már ez egyáltalán nem jelent gondot, csupán a szakemberek gondos megválasztása és szervezés kérdése, hogy a költözés pontosan és biztonságosan megtörténjen”

-  Emellett szép számmal költöznek külföldre az emberek teljes lakásberendezéssel is.

 

Fő a rugalmasság

Külföldi csomagszállítás vagy költöztetés esetén mindenki szeretné biztonságban tudni a csomagját. Viszont a megfelelő futárcéget megtalálni nem könnyű. A fuvarozó cégek általában ragaszkodnak a szűkösre szabott csomagméretekhez, a megszokottól eltérő csomagok szállítását pedig a legtöbben nem is vállalják. A „nagy futárcégek” sokszor túlterhelt munkatársai miatt pedig számolni kell az esetleges sérülésekkel vagy elveszett csomagokkal is.

A mi mottónk: ami felfér az autóra, azt épségben és határidőre el is tudjuk vinni. Igyekszünk levenni a gondot a megrendelőink válláról, hiszen számos stresszt okozó helyzettel találkozunk életünk folyamán, és ezek között a költözés, főként, ha országhatárokon átívelő, bizony élen jár. A következő javaslatok azt a célt szolgálják, hogy csökkentsük az idegeskedés, a bizonytalanság, az aggodalom mértékét és mindezek helyett csak egy kipipálandó feladat legyen a költözés”

– mondta a nemzetközi csomagszállítás és költöztetés szakértője.

1. Selejtezzük a holminkat!


Itt a remek alkalom, hogy megszabaduljunk a múltban felhalmozott terhektől, felesleges tárgyaktól. Ez a megkönnyebbülés máris jót fog tenni, mert nyitottá tesz bennünket az új tapasztalatokra.

2. Használjunk színkódokat, számozzunk!


Vidám színekkel feldobhatjuk a dobozok látványát, ha pedig még számozott is, akkor később nagyon hálásak leszünk magunknak, hogy megkönnyítettük a kipakolás sorrendjét.

3. Használjunk hagyományos jegyzetfüzetet!


Ha jegyzetfüzetet használunk, akkor abba bármikor lejegyezhetjük a költözés közben szüntelenül áramló információkat.

4. Szánjunk időt a búcsúra!


Miután mindenről gondoskodtunk, megérdemlünk egy kellemes vacsorát a kedvenc éttermünkben, egy kiadós sétával a város legkedvesebb helyein, amelyekhez annyi emlék fűz.

Csomagolási 10 parancsolat

Nagyon fontos, hogy költözésnél legyen egy előre elkészített lista a küldeményekről. A csomagok összeállításánál kövessük az alábbi lépéseket annak érdekében, hogy tárgyaink biztonságban megérkezzenek a megadott címre:

1. Árajánlat kéréskor vagy a megrendelőn minden esetben tüntessük fel, hogy milyen jellegű küldeményt szeretnénk feladni.

2. Megfelelő méretű és erősségű kartondobozba csomagoljunk és ragasszuk le erős ragasztószalaggal.

3. Minden esetben tüntessük fel a címzettet, címet a dobozra írva vagy erős tapadású címkén.

4. Akkora dobozt válasszunk, amilyet teljesen kitölt a küldemény. Ha mégis maradna légüres tér a dobozban, töltőanyaggal feltétlenül tömjük ki.

5. Figyeljünk arra, hogy 25 kg-nál nehezebb csomagot ne készítsünk, mert nehéz mozgatni. A fuvardíj nem lesz magasabb több darabszám esetén. Kivétel az eleve nehezebb önsúlyú küldemény pl. mosógép, hűtőszekrény stb. Ezekhez mindenképpen segítség kell.

6. A nehezebb dolgokat a csomag aljára tegyük, a törékenyeket pedig többszörösen tekerjük át valamilyen védőanyaggal és úgy helyezzük erős kartondobozba. Mindig jelezzük a megrendelőn és a csomagon is, ha törékeny.

7. Folyadékot erős, biztonságosan záródó kannában, flakonban tudunk szállíttatani, a folyadék nem lehet tűz és robbanás veszélyes.

8. A képeket erős kartonnal tekerjük körbe majd fóliázzuk be. Legjobb, ha fa kalodába helyezzük. A tükröt vagy üveglapokat is hasonlóan csomagoljuk.

9. Kerékpárok esetén a pedálokat szereljük le és fordítva csavarjuk vissza vagy erősítsük a nyereg alá. A kormányt fordítsuk el 90 fokban, az sem árt, ha be is csomagoljuk.

10. Nagy értékű törékeny vagy sérülékeny küldeményeket faládában lehet biztonságosan szállítani.


Pénzügy Otthon Utazás