A hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésének módjai 2024-ben:

Személyes ügyintézés:

A hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérelmet személyesen lehet benyújtani a bűnügyi nyilvántartó szerv (BM) által működtetett ügyfélszolgálaton. Az ügyfélszolgálat címe: 1097 Budapest, Vaskapu utca 30/A.

Ügyfélfogadási idő: hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:00 között, pénteken: 8:00-13:30 között. Az ügyintézéshez előzetes időpontfoglalás szükséges, amit a Kormányzati Ügyfélvonal 1818-as telefonszámán lehet megtenni éjjel-nappal. Személyes ügyintézés során meghatalmazott nem igényelheti a bizonyítványt a kérelmező nevében. Az ügyintézési határidő 5 nap.

erkölcsi bizonyítvány személyesen a kormányablaknál 2024

Postai kérelem:

A hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérelmet postahivatalokban vásárolható formanyomtatvány segítségével lehet benyújtani, mellékelve a kitöltési útmutatót.

A kitöltött és aláírt kérelmet ajánlott küldeményként kell elküldeni a következő címre:

Belügyminisztérium Bűnügyi Nyilvántartó Hatóság, 1475 Budapest, Pf.: 172.

A bizonyítvány postai úton kerül kézbesítésre, amit csak a címzett vehet át (a kérelem benyújtásakor lehetőség van eltérő címzett és belföldi cím megadására). Az ügyintézési határidő 8 nap.

erkölcsi bizonyítvány igénylése postán 2024

Telefonos ügyintézés:

A telefonos ügyintézés a Kormányzati Ügyfélvonalon (1818) történik telefonos azonosítással. A szolgáltatásra a kormányablakokban történő személyes regisztráció szükséges. A bizonyítvány postai úton kerül kézbesítésre, amit csak a címzett vehet át (a kérelem benyújtásakor lehetőség van eltérő belföldi cím és címzett megadására). Az ügyintézési határidő 8 nap.

Külföldről:

A hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérelem külföldről vagy elektronikus úton (KAÜ azonosítással rendelkező személyek számára) is benyújtható, valamint Magyarország diplomáciai vagy konzuli képviseletein keresztül személyesen.

Az elektronikus út esetén, vagy ha a kérelmező úgy rendelkezik, a bizonyítvány papír alapon kerül kiállításra, és az magyarországi címzettnek és címére kerül kézbesítésre. A képviseleten személyesen megjelenő kérelmezőknek az elektronikus közokiratként kiállított bizonyítványokat a képviselet útján kézbesítik.

További fontos információk az erkölcsi bizonyítvány igénylésével kapcsolatban 2024-ben:

- A bizonyítvány magyar nyelven kerül kiállításra, így a hivatalos fordíttatásáról a kérelmezőnek kell gondoskodnia.

- Egy kérőlapon egy bizonyítvány kérelmezhető.

- A bizonyítványról másolatot, kivonatot a bűnügyi nyilvántartó szerv nem készít.

- A bizonyítvány tartalmazza: a kérelmező viselt családi és utónevét; születési családi és utónevét; születési helyét és idejét; a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő lakcímét; anyja születési családi és utónevét; állampolgárságát; a kérelmező által igazolni kért tényt; a hatósági erkölcsi bizonyítvány azonosítószámát, valamint kiállításának helyét és időpontját; a kiállító hatóság megnevezését; valamint a kiadmányozásra jogosult aláírását és bélyegzőlenyomatát.

Erkölcsi bizonyítvány kérése Ügyfélkapun online 2024-ben

Bármely magánszemély – állampolgárságtól és lakcímtől függetlenül – jogosult hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérelmet előterjeszteni, aki rendelkezik a Központi Azonosítási Ügynök (röviden KAÜ) által biztosított azonosítási szolgáltatások valamelyikével:

- Ügyfélkapuval, 

- Ügyfélkapu+ azonosítással,

- Telefonos azonosítási szolgáltatás igénybevételére jogosító regisztrációval (RKTA)

- eSzemélyi okmánnyal (speciális személyi igazolvány), vagy

- Videotechnológián keresztül történő azonosítási szolgáltatás igénybevételére jogosító regisztrációval.

Hogyan igényelhető erkölcsi bizonyítvány Ügyfélkapun?

erkölcsi bizonyítvány igénylése ügyfélkapun keresztül 2024

Az űrlap (kérőlap) kitöltése során pontosan meg kell határozni, hogy mely adatok igazolására (milyen tartalommal) kéri a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítását.

1.) Lehetősége van ún. általános tartalom igazolását kérni, amely a következőket jelentheti:

a) igazolás arról, hogy Ön büntetlen előéletű,

b) igazolás arról, hogy Ön nincs eltiltva közügyek gyakorlásától,

c) igazolás arról, hogy Ön nincs eltiltva foglalkozás vagy tevékenység gyakorlásától,

d) vagy pont arról, hogy Ön mely foglalkozástól vagy tevékenységtől való eltiltás hatálya alatt áll.

2.) Lehetősége van ún. speciális tartalomról, vagyis egy konkrét törvényi rendelkezésnek való megfelelésről igazolást kérni (tipikusan ilyen az az eset, ha Ön olyan állásban szeretne elhelyezkedni, amely szabályait valamely konkrét törvény rendezi).

A 2.) pontban írt konkrét törvényi rendelkezésnek való megfelelés igazolása kizárólag önállóan kérelmezhető.

Az 1) pontban írt tények (az a), b), c) és d) pontok) igazolása önállóan is kérelmezhető, illetve azok bármely kombinációban együttesen is kérelmezhetők (kivéve a c) és d) pontok együttes kérelmezését).

Érdemes tudnia, hogy amennyiben a kérelmező a bűnügyi nyilvántartásokban szereplő adatok szerint valamely foglalkozástól vagy tevékenységtől eltiltás hatálya alatt áll, akkor a büntetlen előélet igazolásának kérelmezésekor a d) pontban írt tény automatikusan, arra irányuló kérelem hiányában is igazolásra kerül.

Az űrlapon kiválaszthatja az elkészült bizonyítvány kézbesítési címét.

A bizonyítvány igénylése során rendelkeznie kell arról, hogy az eljárás során keletkező köztes és – a bizonyítvány kivételével az – érdemi döntés értesítési tárhelyre történő vagy postai kézbesítését kéri.

Amennyiben megadja elektronikus levélcímét, arra értesítést kaphat arról, ha az eljárás során született döntés a tárhelyére kiküldésre került, illetve, ha a bizonyítvány elkészült.

Lehetősége van olyan postai cím megadására, amelyen hiánypótlás esetén a hatóság felveheti Önnel a kapcsolatot az elektronikus kapcsolattartás sikertelensége esetén.

A kérelem benyújtását megelőzően még lehetősége van ellenőrizni az űrlap helyes kitöltését, majd ezt követőn tudja a kérelmet (űrlap) benyújtani.

Mennyi idő alatt készül el az erkölcsi bizonyítvány?

Az elektronikus úton előterjesztett kérelemre induló közigazgatási hatósági eljárás ügyintézési határideje nyolc nap.

A bizonyítvány a kiállításától számított 90 napig érvényes.

Mennyibe kerül az erkölcsi bizonyítvány kiállítása 2024-ben?

A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti eljárás illetékmentes, azaz ingyenes.

Jogosítvány ára, cseréje, megújítása 2024

Lakcímkártya 2024

Videós segítség az erkölcsi bizonyítvány online igényléshez: