Életünk egyharmadát ágyban töltjük, ezért kár lenne olyasmiben feküdni, ami kényelmetlen. Ebben az esetben az elégedettség alapfeltétele a kiváló minőségű, ideális esetben természetes anyagból készült ágynemű kiválasztása. Éppen ezért kiemelten fontos a megfelelő odafigyelés. Ezenkívül az ágy a poratka egyik fő rejtekhely, amely szemmel láthatatlan de annál több gondot okozhat. Hogyan ápolja tehát megfelelően az ágyneműt?

Hogyan kell mosni a lepedőt?

Az első használat előtt mossa ki az ágyneműt - előfordulhat, hogy a gyártásból származó szövetmaradványok és egyéb szennyeződések vannak rajta. 40 Celsius-fokos mosás teljesen elegendő. A színének megőrzése érdekében ajánlott kívül-belül kimosni. Ezután kövesse a címkén található mosási szimbólumokat, hogy elkerülje a szövet felesleges károsodását. A legtöbb szövetet a fent említett 40 Celsius-fokon lehet mosni, míg egyesek (például a pamut) 60 Celsius-fokot is kibírnak. Ez egyébként az a hőmérséklet, amelyen a baktériumok és az atkák elpusztulnak.

Milyen mosószereket válasszak?

Ami a mosószereket illeti, használjon színes vagy fehér ágyneműhöz tervezett mosószereket. Jobb, ha alacsonyabb sebességet választ, mivel a nagyobb sebesség károsíthatja a szövet szálait, és a vászon elveszítheti a formáját.

Avivase - igen vagy nem?

Az Avivase magával ragadó illatot kölcsönöz a szennyesének, és egyúttal puhává is teszi azt. A természetes vászon esetében azonban jobb, ha kihagyja. Az Avivase bevonja a szálakat, így a szövet nem tud lélegezni. Ezután elveszítheti légáteresztő képességét és rugalmasságát.

Az ágynemű szárítása

Ha teheti, hagyja az ágyneműt szabadon száradni otthon egy szárító állványon vagy a friss levegőn. A szárítógépben magas hőmérsékleten történő szárítás nem tesz jót az anyagnak, épp ellenkezőleg. Az ágyneműt kívül-belül szárítsa meg közvetlen napfényben, és ne hagyja kiszáradni, különben nehéz lesz vasalni.

Mi a helyzet a vasalással?

A krepp kivételével mindenféle vászontípust vasalhat. Ez ráncmentes, így még szárazon is szépen néz ki. Ráadásul gyűrött felülete vasaláskor sérülhet.

Milyen gyakran kell mosni és cserélni az ágyneműt?

Az ágyneműt legalább 2-3 hetente egyszer cserélje, míg az allergiásoknak különösen ügyelniük kell az atkahigiéniára, és legalább hetente egyszer cserélniük kell az ágyneműt.


Otthon