Erre a célra hétköznapi felhasználás esetén alighanem a mobil klíma a legjobb választás, mely manapság kifejezetten népszerűnek tekinthető az emberek között, hiszen a hagyományos légkondicionálókhoz mérten olcsóbb alternatívát képviselnek, teljesítményük mégis kiváló, ha egy-egy helyiség hűtésére alkalmaznánk.

Mivel ennyire trendi eszközről van szó, a Teszt Plussz magazin nagy mobil klíma tesztjére hivatkozva – akik igazolt hazai és külföldi vásárlói vélemények alapján összegyűjtötték 2021 legjobb termékeit, illetve megannyi hasznos információ hozzát – összeállítottunk egy gyorstalpalót arról, hogy miért jó döntés idén egy ilyen eszköz beszerzése, illetve melyiket válasszuk a sok közül.

A léghűtő nem mobil klíma

Amit fontos kiemelni már itt az elején, hogy a mobil klíma vásárlók egy jelentős része korábban léghűtő-tulajdonos volt, lévén a hazai piacon is megjelentek ezek a gyakorlatilag továbbfejlesztett ventilátorok, melyek a legtöbb esetben nem túl hatásosak, ha túl nagy meleg van.

A léghűtőt ugyanis sokan a klíma alternatívájának tekintik, valójában azonban szó sincs ilyesmiről. Ezek a berendezési tárgyak gyakorlatilag olyan speciális ventilátorok, melyek hideg – esetenként fagyos – víz felhasználásával, párologtatással gondoskodnak az adott helyiség levegőjének lehűtéséről. Általánosságban azonban elmondható, hogy ez a technológia egyrészt nem túl hatásos, másrészt pedig óriási páratartalmat hagy maga mögött, mely károsíthatja a berendezési tárgyakat, penészesedést idézhet elő, kikapcsolás után pedig még elviselhetetlenebbé teszi a meleget.

A levegő hűtését ezek a berendezések csak közvetett formában végzik el, emiatt nem lehetséges szabályozni őket. Nagy hőségben vagy erősen párás környezetben például kifejezetten hatástalannak tekinthetők, miközben a nagy légáramlás miatt hosszabb távon kellemetlen dolgozni mellettük. Többségük hangos, és folyamatos felügyeletet igényel, hiszen amennyiben a hűtőközeg – jellemzően a víz – elfogyott, akkor újratöltésig csak egy hagyományos ventilátorként üzemel a léghűtő.

A mobil klíma előnyei

A fentiekkel ellentétben a mobil klíma ugyanolyan működési elvet és hatásfokot kínál, mint a hagyományos légkondicionálók annyi különbséggel, hogy ezeknél a termékeknél all-in-one formában minden egy helyen, egy gépen belül található. Ez némileg nagyobb zajszintet generál a működés közben, ugyanakkor a hatékonyság tekintetében valóban képes a levegő tartós hűtésére akár heteken, sőt hónapokon át.

Működését nem befolyásolja a hűtőközeg, a legnagyobb kánikulák idején is hatékonyan tudja hűteni környezetét, a méretesebb típusok pedig nagyobb helyiségek, sőt kisebb lakások számára egyaránt jó választásnak bizonyulhatnak. Nagy pozitívum velük kapcsolatban a szabályozhatóság, ezáltal direkt úgy tervezték őket, hogy a mindennapjaink részeivé válhassanak a hidegebb időszakokban, tehát nem zavarók sem munka, sem alvás közben, többségük dedikált éjszakai móddal is rendelkezik.

Ezen felül kiemelendő, hogy a mobil klíma mozgatható, a megfelelő kivezetések esetén könnyedén áthelyezhető egyik szobából a másikba, miközben azt sem szabad elfelejteni, hogy akár egész évben jó szolgálatot tehetnek számunkra. A klímaberendezések zöme ugyanis nemcsak hűteni, hanem fűteni is tud, így főként átmeneti időszakokban vagy évszakokban például kifejezetten jó szolgálatot tehet.

A mobil klíma árnyoldalai

Ez mind szép és jó, azonban adja magát a kérdés: milyen árnyoldalai vannak a mobil klímának? Egyáltalán beszélhetünk ilyenekről? Nézőpont kérdése! Ha azt vesszük alapul, hogy segítségével valóban hűvösen tartható a lakás még a legmelegebb időszakokban is, akkor a két komolyabb negatívumként emlegetett tulajdonság rögtön eltörpül.

Az egyik közülük az árcédula. A mobil klímák ugyanis nem olcsók, a belépő szintű modellek is bőven 100 ezer forint fölött vannak, ami tetemes összeg, de ha azt vesszük alapul, hogy mellette valóban egész nyáron kellemes hűvösben élhetjük az életünket, illetve nem kell álmatlanul forgolódnunk a forró szobában, akkor ez a befektetés garantáltan megtérül majd.

A másik árnyoldalként emlegetett problémakör, hogy a mobil klímák kivezetést igényelnek – emiatt nevük megtévesztő lehet, hiszen csak feltételek mentén mobilizálhatók. Ez annyit jelent, hogy a működésük során keletkező hőt ki kell vezetnünk valahogy a lakásból, amihez át kell fúrni a homlokzatot, esetleg valamelyik nyílászárót. Persze nem törvényszerű, ha a mobil klímát csak nyáron használjuk, léteznek ablakra szerelhető ideiglenes, bontás nélküli alternatívák is.

Milyen mobil klímát vegyek 2021-ben?

Most, hogy már átfogó képet kaptunk a mobil klímák előnyeiről és hátrányairól, illetve arról is, hogy mekkora beruházást jelent egy ilyen eszköz, érdemes lehet megismerkedni néhány olyan berendezéssel, mely valamilyen okból kifolyólag, de jó vétel lehet 2021-ben. Lássuk!

Klarstein Ion Breeze

A Klarstein Ion Breeze akkor lesz jó választás, ha egy kimagasló teljesítményű, minden tekintetben prémium tulajdonságokkal rendelkező mobil klímát szeretnénk vásárolni magunknak. Ennek megfelelően kifejezetten nagy, 9000 BTU hűtőteljesítménnyel büszkélkedhet, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy óránként akár 410 köbméter levegőt is képes tartósan hűteni, tehát kisebb lakásokban sem okoz neki problémát kifejteni optimális hatását.

Mindezt energiatakarékos formában, maximum 64 dB zajszint mellett! Nemcsak hűteni, hanem fűteni is tud, hiszen 16 és 32 Celsius fok között gyakorlatilag bármilyen hőmérsékletet tud biztosítani a lakás falai között, méghozzá a legkülönfélébb üzemmódok alkalmazásával. Modern és letisztult termékdizájnja mellé a Klarstein Ion Breeze ráadásul nemcsak klimatizál, hanem a levegőt is tisztítja a használat közben – kiszűri a kellemetlen szagokat és a szálló port –, miközben az egészhez nagyon egyszerű irányítás tartozik.

Whirlpool PACB29CO

A Whirlpool PACB29CO terméke kedvezőbb árkategória mellett kínál kielégítő teljesítményt azok számára, akik már unják a hőséget. Segítségével akár 70 négyzetméter alapterületű helyiségek hűtésére is lehetőségünk nyílik, nagy előnye pedig a számos intelligens funkció alkalmazása. aminek jóvoltából a készülék mindig képes lesz felismerni a környezet sajátosságait, és ehhez igazítani teljesítményét. Mindezt modern megjelenéssel és egy átlátható, nagy LED kijelzővel kínálja nekünk az eszköz.

A mobil klíma azon túl, hogy óriási teljesítményre képes, három üzemmód társaságában kínálja nekünk a mindig makulátlan hőmérsékleteket, miközben képes egyszerű szellőztetésre, sőt arra is, hogy mentesítse a párától a környezetét. A Whirlpool terméke hűséges társunk lehet az éjszakai órákban, hiszen külön üzemmód biztosítja, hogy csendes működés mellett mindig ideális környezetet nyújtson a lakásban az alváshoz, amihez a kijelző világítását is kikapcsolhatjuk.

Sencor SAC MT1225CH

A Sencor SAC MT1225CH mobil klíma azok számára lehet jó döntés, akik elérhető áron keresnek maguknak ilyen készüléket, melyet főként kisebb helyiségek hűtésére vagy éppen fűtésére használnának, hiszen a termék 18 és 32 Celsius fok közötti értékeken szabályozható. Beépített ventilátorral rendelkezik, mely képes alaposan megnövelni hatásfokát, hiszen folyamatosan teríti majd a lakásban a hűtött levegőt, miközben tehermentesíti a közeget a párától is, ami főleg a melegebb időszakban könnyebbé teszi a hőség elviselését.

A termék rendelkezik időzítő funkcióval, miközben négy sebességszintet kínál, így lehetőségünk nyílik szabályozni az intenzitását, mely természetesen a zajszintre is hatással lesz, ennek megfelelően csendes módban akár még pihenéskor sem zavar minket. A Sencor mobilklímája mindehhez átlátható digitális kijelzőt kínál, méghozzá kifejezetten modern és letisztult megjelenés társaságában, sőt a gyártó a kényelemre is odafigyel, hiszen távirányítót egyaránt mellékel a csomaghoz.


Otthon